Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Χοροθεραπεία.... ένας παλιός σύγχρονος τρόπος εσωτερικής ανάπτυξης....!



Η χοροθεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, μια θεραπευτική παρέμβαση.  Αν και έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων, αναπτύχθηκε με την σημερινή της μορφή στα μέσα του 20ου αιώνα, μετά το 1940.

Ο χορός, δηλαδή η κίνηση του σώματός μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι προϋπάρχει από τις πρωτογενής κιόλας εποχές.
Ο πρωτόγονος άνθρωπος χρησιμοποιούσε τον χορό-κίνηση και την μουσική, είτε με διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα είτε με διάφορούς ήχους που έκανε με το στόμα του, σε διάφορες τελετουργίες. Θεωρούσε ότι του έδινε δύναμη. Μέσα από αυτόν εξέφραζε τα συναισθήματά του και επικοινωνούσε.


Ο χορός είναι μιμήσεις καθημερινών συμπεριφορών μας, ανάγκης επιβίωσης ή συνήθως μιμήσεις ζώων. Ξεκίνησαν από τους Αφρικάνους και στη συνέχεια γύρω στο 1907 στις ΗΠΑ χόρευαν ένα είδος χορού με μουσική ragtime όπου μιμούνταν συμπεριφορές ζώων. 
Αργότερα μεταφέρθηκαν στην Γαλλία με τους στρατιώτες του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου με έναν πιο μετριοπαθές τρόπο , έτσι διαδόθηκε η τζαζ, το φοξ – τροτ και το κουικ – στεπ.  Το 1924 σε ένα κωμικό μιούζικαλ στο Broadway  εμφανίστηκε το τσάρλεστον και μαζί του έφερε και άλλους  τέτοιους ρυθμικούς χορούς που εξέφραζαν την ρυθμική και επαναλαμβανόμενη ταλάντευση.  Ένας  τέτοιος χορός είναι το boogie – woogie που ξεκίνησε σε καταυλισμούς τσιγγάνων. Μέσα από αυτούς τους χορούς γεννήθηκε και το ροκ’ ν ρολ.




 Πολλές από τις επιθυμίες μας θάβονται κατευθείαν βαθιά μέσα στο ασυνείδητό μας. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί αυτές οι επιθυμίες δεν είναι επιτρεπτές από το περιβάλλον μας, είτε την κοινωνία μας, την οικογένειά μας ή ακόμα και εμάς τους ίδιους. Καθημερινά βάζουμε φραγμούς στα θέλω μας καταπιέζοντας έτσι τα ένστικτά μας. Άλλες φορές γίνεται συνειδητά και άλλες ασυνείδητα. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εσωτερική σύγκρουση η οποία με την σειρά της μας προκαλεί στην πιο απλή μορφή της αυτή την αίσθηση της εσωτερικής ανησυχίας- άγχους που νιώθουμε πολλές φορές. Μέσα λοιπόν από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματός μας θα αφυπνιστούν οι πιο βαθιές μας επιθυμίες που είναι καλά κρυμμένες στο ασυνείδητό μας και θα αφεθούν ελεύθερες να εκφραστούν ξεμπλοκάροντας μας.

Μέσα από όλη αυτήν την χοροκινητική διαδικασία θα έρθουμε πιο κοντά σε αυτά που επιθυμούμε, που θέλουμε, γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας. Εξερευνώντας τον σιγά σιγά και ανακαλύπτοντας έτσι κάθε πτυχή του. Θα μάθουμε τρόπους να αλλάξουμε κάποια δυσλειτουργικά κομμάτια του εαυτού  μας μέσα από τον τρόπο που κινούμαστε καθημερινά, ακόμα και μέσα από τον τρόπο που στεκόμαστε.



Υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις χοροθεραπείας με το ανάλογο είδος συνεδρίας. Μπορεί να είναι ομαδική αλλά και ατομική. Βασίζεται αρκετά στις ψυχοδυναμικές θεωρίες αλλά χρησιμοποιεί και αρκετά γνωστικά εργαλεία.  Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλο το φάσμα των διαταραχών. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι σε αυτιστικά παιδία ή σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις. Στις μαθησιακές διαταραχές, σε μονάδες απεξάρτησης και επανένταξης. Αλλά φυσικά και σε όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας  και δημιουργικότητας μέσα από την κίνηση και τον χορό.

ΟΝΑΣΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ONASOGLOU CHRISTINA GEORGIA
HEALTH PSYCHOLOGIST

BA (HONS) ΠΤΥΧΙΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Bachelor on Psychosocial Studies
ANGLIA RUSKIN UNIVERSITY

MSc ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Master of Science on Health Psychology
CARDIFF METROPOLITAN UNIVERSITY

Ειδίκευση στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ και στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου